سازه نگهبان خرپایی

توضیحات کلی

خرپا یکی از متداول­ترین سازه ­ها برای نگهداری دیواره های گود با اعماق کم تا متوسط است. در این روش با توجه به آن که اعضا نگهدارنده دیواره های گود فضای داخلی مجدوده گودبرداری شده را اشغال می کنند برخلاف روش های دیگری چون دوخت به پشت نیازی به صرف هزینه و زمان برای اخذ مجوز یا رضایت از همسایگان مشرف به زمین گودبرداری شده نمی باشد. دیواره های گودبرداری شده ای که اعضا خرپایی در مقابل آن قرار دارند دارای عملکردی مقاوم (پسیو) هستند که این رفتار خاک منتهی به محدود شدن تغییر شکل­های دیواره خواهد شد. بنابراین برای دیواره هایی که باید تغییرشکل ها در آن ها محدود شود، روش مناسبی محسوب می شود. از طرف دیگر با توجه به آن که خرپاها در فضای میانی پلان قرار دارند حرکت ماشین آلات مشغول به کار محدود خواهد شد. این مسئله از دشواری ­های این روش محسوب می ­شود که می توان با به کارگیری متخصصین اجرائی کارآزموده و با تجربه مکفی در مجموعه مینوویل آن را به آسانی به انجام رسانید. سازه نگهبان خرپایی در مقایسه با برخی از سازه نگهبان های دیگر از نظر اقتصادی به صرفه است، همچنین امکان برداشت و استفاده مجدد از آهن آلات به کار رفته وجود خواهد داشت. به هنگام جانمایی خرپاها به منظور عدم تداخل با سازه اصلی ساختمان به جانمایی ستون­ ها، تراز سقف­ ها، اختلاف ترازها در کف پلان گودبرداری و عدم تداخل خرپاها با یکدیگر باید دقت شود. همچنین در پلان­ هایی با عرض کم، در تعیین فاصله مابین شمع تا فوندانسیون هر خرپا (که با توجه به شیب پایدار خاک تعیین می­شود) باید به این مسئله دقت شود که فاصله آزاد میان دو فوندانسیون خرپا در اضلاع موازی به اندازه ­ای باشد که فضای کافی برای عملکرد ماشین آلات وجود داشته باشد.

سربرگ A4.cdr
اجرای سازه نگهبان خرپایی

اجزاء تشکیل دهنده سازه نگهبان خرپایی

1- اعضاء قائم(شمع)  2- پشت بند (عضو مایل)  3- اعضاء قطری  4- مهاربندهای قائم و مایل جانبی  5- مش فولادی و شاتکریت  6- فوندانسیون و شناژ  7- ریشه بتنی

روش اجرا

حفاری چاه و نصب عضو قائم

ابتدا محل قرارگیری شمع­ های خرپا حفاری می ­شود. حفاری چاه ­ها از تراز خاک در وضعیت موجود آن تا عمق انتهایی ریشه ادامه خواهد یافت که این عمق توسط مهندس طراح تعیین می ­شود. پس از نصب قفسه آرماتور درون ریشه، پروفیل ­های قائم درون چاه نصب می­ شود. البته می توان در موارد اجرائی قفسه آرماتور و پروفیل فولادی را به هم متصل کرد سپس به درون چاه فرو برد. در این هنگام با استفاده از ادوات نقشه برداری باید از تراز بودن و قرارگیری آن در موضع صحیح اطمینان حاصل شود. اکنون ریشه شمع بتن ریزی می­ شود. چاه پروفیل در تمام طول خود تا تراز کف گود با استفاده از بتن کم عیار یا ملات ماسه سیمان پر می ­شود، به صورتی که امکان تخریب آن در خاکبرداری­ های مرحله ­ای وجود داشته باشد. نصب چند ردیف برشگیر (بر روی پروفیل) در اتصال بهتر پروفیل­ های فولادی و بتن ریشه بتنی شمع موثر خواهد بود. 

سربرگ A4.cdr
نصب شمع ها به همراه قفسه آرماتور

برداشت خاک با شیب پایدار، اجرای مش فولادی و شاتکریت، پشت بند و فوندانسیون آن

پس از اطمینان از گیرش بتن و کسب مقاومت لازم، نوبت به اجرای عضو مایل خرپا می­ رسد، برای این منظور باید اقدام به برداشت خاک شود. ابتدا باید از ترازی معادل نیم متر زیر موضع قرارگیری پشت بند بر روی پروفیل عضو قائم، خاک موجود به نحوی برداشت شود که امکان اتصال عضو قائم و مایل به یکدیگر وجود داشته باشد. ابتدا مش فولادی در فواصل میانی خرپاها نصب شده و بتن بر روی آن پاشیده می شود.  حال خاک به صورت ترانشه­ ای شیبدار تا کف گود برداشت می ­شود. شیب برم ایجاد شده که شیب پایدار خاک است، متناسب با زاویه اصطکاک خاک بوده که توسط طراح تعیین می ­شود. اکنون نسبت به اجرای فوندانسیون، نصب صفحه ستون و بولت­ های آن اقدام می ­شود. در انتها عضو مایل در جایگاه خود قرار گرفته و مطابق دیتیل اتصال ارائه شده در جایگاه خود محکم می­ شود.

سربرگ A4.cdr
اجرای شیب پایدار و المان مورب خرپا

اجرای اعضاء قطری و مهاربندی­ های جانبی، مش فولادی و شاتکریت

خاک محصور بین خرپاها باید به صورت مرحله ­ای برداشت شود. خاکبرداری در هر مرحله باید متناسب با تراز قرارگیری اعضاء قطری خرپا انجام شود. پس از برداشت خاک ابتدا مش فولادی در فواصل میانی خرپاها نصب شده و بتن بر روی آن پاشیده می شود. سپس نسبت به نصب عضو قطری بر روی اعضاء مهاربندی قائم و مایل (ترجیحاً در گره ­های خرپا) اقدام می شود.

اجرای مرحله­ ای مطابق موارد شرح داده شده باید تا رسیدن به تراز انتهای گود تکرار شود

نکات مهم

اجرای صحیح مش فولادی و بتن پاششی (شاتکریت) در ایجاد یکپارچگی مجموعه خرپاهای اجرا شده بر روی دیواره و ایجاد رفتار منسجم در برابر بارهای وارده تاثیرگذار است.

طراحی

طراح با توجه به مولفه­ هایی مانند مشخصات خاک، عمق گوبرداری، تراز آب، سربار، فواصل خرپاها و … اقدام به طراحی آن می ­کند. در طراحی از نرم افزارهایی مانند Geo studio، Plaxis sap بهره گرفته می ­شود.

پایش

گسیختگی خاک به یک باره اتفاق نمی ­افتد، لذا می­ توان با نصب ادوات ابزار دقیق دست به پیمایش دیواره گودبرداری زد. با پیمایش دیواره تغییر شکل­ها تحت کنترل خواهد بود و در صورت افزایش قابل توجه تغییرشکل و یا عبور از مقادیر بیشینه مجاز، می ­توان با اقدامات لازم از افزایش آن ممانعت به عمل آورد.

محتوای جدول

یک نظر در “خرپا

  1. مینویل گفت:

    خیلی هم عالی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فروشگاه
0 لیست علاقه مندی ها
0 مورد سبد خرید
حساب من