ستون سنگی

در این روش بهسازی ستون­ هایی با مصالح دانه­ ای مناسب ایجاد می­ گردد. چنانچه خاک ضعیفی که نیاز به بهسازی دارد دانه ­ای باشد با تغییر آرایش آن، خصوصیاتش بهبود پیدا می ­کند و چنانچه خاک ضعیف، ریزدانه باشد باید با مصالح دانه­ ای مناسب جایگزین گردد.

هدف استفاده از ستون سنگی

اجرای ستون­های شنی یا سنگی می ­تواند متناسب با نقص موجود برای یکی از اهداف زیر اجرا شوند:

1- افزایش ظرفیت باربری  2- کاهش نشست    3- کاهش فشار آب حفره­ای و رفع مشکل

روش اجر

متناسب با خاک محل اجرای ستون­ های شنی متفاوت است. روش ­های مختلف اجرای آن به 4 صورت زیر امکان پذیر است:

تراکم ارتعاشی (vibro compaction)

 این روش برای خاک ­های دانه­ ای مناسب است. هنگامی که لرزاننده به همراه جت آب درون گمانه فرو رانده می­ شوند ذرات دانه­ ای خاک وضعیت اولیه خود را تغییر داده و در وضعیت متراکم تری نسبت به یکدیگر قرار می ­گیرند. پس از خروج ویبراتور و جت آب، با اجرای بالشتک شنی بر روی ستون ­ها، سطح آن ها با پیرامونشان هموارسازی می شود. طراحی تراکم ارتعاشی بر مبنای نتایج دانه بندی و عدد SPT خاک انجام می­ گیرد. نشانه خلاء (void ratio) در خاک­ های دانه ­ای که بر اساس عدد SPT برای خاک بهسازی شده و بهسازی نشده به دست می­ آید، فواصل و احجام ستون­ها را تعیین می­ کند.

جایگزینی ارتعاشی (vibro – replacement)

این روش برای رس­های عادی تحکیم یافته، سیلت­های اشباع مناسب است. در این روش لرزاننده به همراه جت آب خاک را به بیرون از گمانه می­راند. با توجه به آنکه گمانه ایجاد شده از اندازه لرزاننده بزرگ­تر است می­توان همزمان با خارج کردن لرزاننده، گمانه را از بالا با مصالح دانه­ای تزریق کرد. با خروج همزمان ویبراتور و ریزش مصالح، امکان متراکم شدن آن بوجود می آید.

جابه جایی ارتعاشی (vibro – displacement)

این روش برای اجرای رس ­های غیر حساس مناسب است. فرآیند حفاری به صورت خشک انجام می­ گیرد. با حفاری به وسیله لرزاننده خاک اطراف متراکم شده و موجب افزایش مقاومت خاک بین ستون­ های سنگی می ­شود. به دلیل آنکه فضای خالی مابین لرزاننده و دیواره گمانه وجود ندارد باید پس از خروج آن مصالح سنگی به درون گمانه ریخته شود. البته در نوع vibrocat می­توان همزمان با خروج لرزاننده گمانه را از پایین تغذیه کرد.

ستون سنگ کوبشی

این روش برای خاک­ های رسی غیر حساس مناسب است. در این روش ابتدا گمانه حفاری می­ شود سپس مصالح سنگی به صورت مرحله به مرحله درون چاله ریخته و با چکش کوبیده می ­شود، با ریزش و کوبش مصالح دانه­ ای به صورت مرحله به مرحله حباب مقاومی در قسمت تحتانی گمانه شکل می­ گیرد. با تراکم مرحله به مرحله، خاک اطراف نیز به صورت جانبی تغییر شکل می­ دهد. در صورتی که خاک مقاومت ایستایی لازم را نداشته باشد باید از غلاف استفاده شود، و پس از ریزش مرحله ­ای مصالح به درون گمانه، غلاف به بیرون خارج گردد.

نکات تکمیلی

سرعت بالای اجرا و قیمت مناسب از مزایای این روش محسوب می­ شود.

محتوای جدول

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فروشگاه
0 لیست علاقه مندی ها
0 مورد سبد خرید
حساب من